För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 

 

 

Det händer mycket kring frågan barn i missbruksmiljö just nu: filmer produceras, böcker ges ut, forskning publiceras, nätverk bildas. Det är härligt att kunskap och engagemang ökar, att fler ser att det trots en jobbig uppväxt går att må bra och bli framgångsrik – förutsatt att man får rätt stöd av kloka vuxna. Fast ibland känns de ändå som att ingenting händer. 

En bråkdel av alla barn som lever med en vuxen som dricker för mycket får stöd. Det visar Junis rapport - igen. För trettonde året i rad ser vi att flera kommuner inte ens erbjuder något riktat stöd. Fortfarande. Detta är ett oerhört stort misslyckande som kräver krafttag.

Vilka beslut behöver fattas i kommuner, landsting och riksdag? Vilka åtgärder behöver genomföras på lärarutbildningar, i klassrum, på arbetsplatser och i föreningar? Om barn som har det trassligt hemma ska kunna må bättre behövs insatser av alla aktörer.

Forskare vid Uppsala universitet har intervjuat barn och unga i familjer med missbruk. En av de viktigaste som framkommer där är att barnen gång på gång talar om att det viktigaste är att den vuxne (utanför familjen) är snäll. ”Snäll” innebär att denne ska vara genuint intresserad av det enskilda barnet, barnet ska känna att han eller hon är viktig för den vuxne.

Låt oss ta till oss detta, och med politiska beslut och samordning visa att vi är genuint intresserade av att göra skillnad för barnen. Att barnen får stöd är deras rättighet. Och din och vår skyldighet.
 Sök din kommun (2016)

 Sök din kommun (2015)

 Sök din kommun (2014)

 Läs rapporten direkt på webben

 Ladda ner som PDF

 Beställ som trycksak

 Tidigare års rapporter

 

Presskontakter

Mona Örjes
förbundsordförande
0733-83 83 42  

Anna Carlsson Cheikh
förbundskonsulent 
0733-72 62 78

 Läs pressmeddelande

 
 
 
   
  IOGT-NTOs Juniorförbund, Junis, är en barnorganisation med över 12 000 medlemmar upp till 15 år. Vi har 200 föreningar i hela landet och 1300 ledare.

I Junis händer mycket. Vi sysslar med teater, film, läger, disco, pyssel, cirkus, sport, utflykter, bakning och mycket mer! All verksamhet bygger på Junis grundsatser: demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM