För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 

Är du förälder, mormor, farbror, storasyskon eller annan anhörig till ett barn som är med i Junis? Här hittar du mer information om vad organisationen gör och står för.

Vad är Junis för organisation?
IOGT-NTOs Juniorförbund, eller Junis som vi också kallas, är en barnorganisation. Vi ingår i IOGT-NTO-rörelsen. Junis har föreningar i hela Sverige och totalt över 12 000 medlemmar upp till 15 år. 

Vad gör Junis?  
Junis har massor av olika verksamheter runt om i landet. En del ser på film, har discon eller pysslar. Andra spelar teater, dansar, spelar innebandy eller bakar. Och mycket mer. Dessutom arrangerar Junis massor av läger, både under sommaren och resten av året. 

Vad står Junis för?
Oavsett vilka aktiviteter Junis arrangerar är grunden i vår verksamhet alltid våra tre grundsatser:
Nykterhet - Alla som är med i Junis, både barn och ledare, ska ställa upp på att leva utan alkohol och andra droger. Junis ska vara en trygg miljö för alla där fokus ligger på att ha roligt på riktigt.
Demokrati - I Junis får alla vara med och bestämma. Barn och ledare sitter tillsammans i föreningarnas styrelser och varje år har Junisföreningen årsmöte då alla medlemmar får rösta. En verksamhet som barnen själv kan påverka blir både roligare och mer engagerande.
Solidaritet - Junis ska vara ett ställe där alla trivs och mår bra. Vi stöttar barnverksamhet runt om i världen. I våra föreningar berättar vi om barns siutationer i andra länder. Många föreningar ordnar insamlingar för att hjälpa Junisar i andra delar av världen. Vårt mål är att alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt, oavsett var i världen man bor. 

Vilka är ledare i Junis? 
Alla som har fyllt 15 år, är medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen och ställer upp på Junis grundsatser kan bli ledare hos oss. Nya ledare genomgår en grundutbildning. Vi jobbar i ledarteam och har möjlighet till vidareutbildning, både inom olika verksamhetsområden och i ledarskapsfrågor. Hur mycket tid man lägger på sitt ledaruppdrag varierar. En del har hand om föreningsverksamhet flera gånger i veckan, andra gör punktinsatser på läger och andra arrangemang. 
Ledarskapet i Junis är ideellt. 

Vad kostar det att vara medlem i Junis?
Junisföreningarna bestämmer själva sin avgift. Hur hög den är beror på vilken typ av verksamhet föreningen har. Målet är att all junisverksamhet ska vara så billig att alla har råd att delta i den. 

Är barnen försäkrade under Junisverksamheten?
Ja, du kan läsa mer om Junis medlemsförsäkring här.

Har du fler frågor om Junis?
Kontakta oss så berättar vi mer!  

 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM