För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 

Den 9 september är det val till kommuner, landsting/regioner och riksdag. Lyft demokratifrågor tillsammans med junis-barnen och visa upp allt bra ni gör för politiker. Det är vanligt att lokalpolitiker besöker föreningar. Därför kombinerar Junis demokratiarbete med att bjuda in politiker till föreningen. Konceptet är lättsamt och bygger på två träffar. 

Under den första träffen pratar vi med barnen om demokrati, leker och gör övningar, kanske kollar på en kort film om hur demokrati funkar i Sverige och planerar för träffen då vi möter politiker.

Under den andra träffen berättar vi för politikerna vad Junis gör och står för. Vi genomför en rolig frågesport, leker och fikar tillsammans och barnen ställer frågor till politikerna.

Inspireras av färdiga planeringar för de båda träffarna! 

Läste du reportaget i senaste Struten om hur det var när Junis i Söderhamn testade materialet? De tyckte det var jätteroligt!  

Bäst är att få till träffarna redan under våren, för politikerna kommer att ha svårt att hinna med besök mellan skolstart och den 9 september.

Har du frågor hör av dig till:
Mona Örjes, mona.orjes@junis.org, 0733-838342 eller
Anna Carlsson Cheik, anna.carlsson.cheikh@junis.org, 0733-726278


Junis-föreningen i Söderhamn har genomfört en politikerträff! Här berättar två av ledarna vad de tyckte om konceptet:

   
Sahro Husseen, ledare, har haft egna barn i Junis under drygt 13 år. 
- Jag tycker att det är bra att barnen får träffa politiker och själva berätta hur de har det. Jag vet att flera barn är missnöjda med skolan, här får de chans att säga det direkt till de som bestämmer. 

Pär Forsström, ledare i Söderhamn.
- Det gick bra! Det kom 28 barn och det var ändå på en veckodag då vi inte brukar ha verksamhet. 
- Jag gillar att det fanns många förslag på hur man kunde lägga upp träffen. Det var också enkelt att förstå hur man skulle göra - vem som helst kan klara av det. 


I Struten nr 2 2018 kan du läsa ett stort reportage om när Junis-föreningen i Söderhamn genomförde politikerträffen med både lek och demokrati. Dessutom flera artiklar om demokrati. Bland annat svarar Haneih, Yusra och Mumtaz på vad de vill förändra i Junis och i skolan:

   
Mumtaz Waber, 9 år, Söderhamn 
– I skolan blir det ganska ofta bråk på rasterna. Vi skulle behöva fler rastvakter för det är när vi elever är ensamma som det blir bråk.

Yusra Raage, 8 år, Söderhamn
– Jag vill ha en ringklocka på dörren till min Junis-förening så att man hör när någon vill komma in.
Hanieh Rasuli, 9 år, Söderhamn
– Jag skulle vilja ha mindre Junis-grupper, vi kan bli för många ibland. Jag vill också ha fler dagläger så att man inte behöver sova över. 

 

Ladda hem materialet som PDF


Ladda hem inbjudningsmall.
Skriv direkt i mallen, spara som PDF och skicka ut till politikerna.


Ladda hem bakgrundsinformation för Kahooten.


Ladda hem ett särtryck av Struten 2/2018 och läs mer om politikerprat och lek på demokratiträffen.

Läs särtrycket bläddringsbart

Fotograf: Jonas Forsberg
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy