För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 
 

Vad är #nykterfrizon?
#nykterfrizon är ett initiativ som vill lyfta frågan om hur situationen ser ut i IOGT-NTO-rörelsen när det gäller sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. Gruppen på Facebook har samlat 500 kvinnor och icke-män i alla åldrar, från alla fyra förbund, ideella och anställda och en del som lämnat rörelsen, bland annat på grund av sexismen. Det alla gruppens medlemmar har gemensamt är att de vill se en förändring utifrån de berättelser som har delat. Ett axplock av berättelserna går att läsa i det öppna brevet.

Du kan läsa det öppna brevet i sin helhet här


Med anledning av det öppna brevet till alla medlemmar i IOGT-NTO-rörelsens förbund från #nykterfrizon vill Junis berätta vad vi gör och kommer göra.

I Junis ska alla medlemmar, ledare och föräldrar känna sig trygga med vår verksamhet. Vi arbetar aktivt med ett förebyggande arbete genom vår ledaretik men vi kommer att fortsätta utveckla vårt arbete, bland annat genom följande insatser:

  • Vi uppdaterar vårt grundutbildningsmaterial för att ytterligare sätta fokus på alla människors lika värde, hur vi bemöter varandra, hur vi bemöter barn och vart en ska vända sig om det uppstår en situation.
  • Vi kommer också fortsätta genom vår grundutbildning och andra utbildningar utbilda våra ledare i hur vi leker schyssta lekar.
  • Junis-ledare erbjuds att gå Scouternas webbaserade utbildning Trygga Möten. Utbildningen är obligatorisk för kanslipersonal och förbundsstyrelse.
  • Junis ska ta fram ett diskussionsmaterial kopplat till vår ledaretik som föreningar, ledarteam och distrikt kommer att kunna ta del av.
  • Vi lyfter dessa viktiga frågor på centrala samlingar och kurser. Om jag vill berätta?
Vi tar alla berättelser på största allvar och vill ge möjligheten för dig som har en berättelse att berätta den. Du kan berätta anonymt eller med namn i vårt formulär.

Du kan kontakta följande

Mona Örjes förbundsordförande
mona.orjes@junis.org eller
0733-83 83 42

Linda Tjälldén generalsekreterare
linda@junis.org eller 0733-72 62 72

Här hittar du formuläret.


Trygga Möten

Du som är Junisledare har möjlighet att ta del av scouternas utbildning Trygga Möten. Du kan anmäla ditt intresse här.

Mer information kommer i början av 2018. 


Läs Junis ledaretik här

 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM