För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan

 

Veterinär

Ida Lindgren är veterinär och jobbar med att ta hand om sjuka och skadade djur, framförallt hundar, katter och andra sällskapsdjur.

Ida älskar djur och försöker hjälpa de sjuka djuren så att de ska bli friska igen. Hon ser mycket fram emot att svara på frågor om djur och om hur det är att vara veterinär.

 

 
Fråga:
Vilka djur är lättast att undersöka?
Ellie, 10 år.
Svar:
Hej! Oj - det var en svår fråga! En snäll hund är oftare lättare än en katt för många katter blir rädda när de kommer till sjukhus och ofta döljer att dom är sjuka. Flyktdjur, som till exempel kaniner, är också experter på att dölja sin sjukdom och då är det väldigt svårt att ta reda på vad som är fel.

Fråga:
Jag undrar vad som är bäst och vad som är sämst med att vara veterinär?
David, 12 år.
Svar:
Hej David! Jag tror det bästa med att vara veterinär är att kunna hjälpa både djur och djurägare när de kommer in och är ledsna och sjuka. Det är också väldigt kul att varje dag aldrig är den andra lik! Det sämsta är att det kan vara väldigt mycket att göra, att man ofta kommer hem sent på kvällarna och att man ibland känner att man skulle vilja dela sig för att vara på två ställen samtidigt för att hinna hjälpa alla.

Fråga:
Hej Ida! Jag vill också bli veterinär! Hur gör man för att bli det?
Sara, 14 år.
Svar:
Hej Sara! Vad kul! För att bli veterinär behöver du läsa veterinärutbildningen på universitetet efter gymnasiet. Det är en 5,5 år lång utbildning. Det är ganska svårt att komma in, man behöver ganska höga betyg I skolan. Jag själv sökte fyra gånger innan jag kom in. Utbildningen finns I Uppsala men också utomlands. På den här länken kan du läsa mer information från universitetet, bland annat vilka kurser som behövs på gymnasiet: http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/veterinar/ Så det du ska göra är att vara duktig I skolan :) Men det finns även andra vägar in, med högskoleprovet till exempel. Det kan din studievägledare på skolan hjälpa dig mer med om du frågar honom/henne. När du väl kommit in på veterinärprogrammet blir du en av 100 personer som blir antagna varje år. Det är en jätterolig utbildning och alla som du pluggar ihop med är också intresserade av att bli veterinärer, så du kommer att möta massor av människor med liknande intressen.

Fråga:
Varför ville du bli veterinär?
Hampus, 13 år.
Svar:
Hej Hampus! Jag ville bli veterinär för att jag ville bota djur och jag ville lära mig om medicin och hur kroppen fungerade, men jag kände aldrig att jag ville jobba som läkare. Nu vet jag också att man kan göra mycket mer än att jobba med hundar och katter som veterinär och jag är jättenöjd med att jag valde att bli veterinär!

Fråga:
Hej! Blir du ledsen ibland när djur måste avlivas?
Alice, 10 år.
Svar:
Hej Alice! Ja, det blir jag. Men det finns ofta en anledning till varför djuret behöver avlivas. Antingen är den så gammal eller så sjuk att den har ont så fort den försöker göra något, eller kanske inte orkar leka och gå på promenader längre. Vi kan inte förklara för djuren varför de lider, så därför måste vi hjälpa dem så att de slipper. Även om jag kan bli ledsen så vet jag alltså att det är det bästa, och att djuret inte kommer att ha ont längre. Det är också ledsamt att träffa alla djurägare som förlorar sina djur, men det känns också viktigt att kunna vara ett stöd för dem då.

Fråga:
Vilket är ditt favoritdjur?
Anton, 11 år.
Svar:
Hej Anton! Det är svårt att säga, men eftersom att jag har två egna hundar får jag nog säga - hund!

Fråga:
Hej Ida! Jag undrar hur en dag ser ut på ditt jobb. Opererar du djur eller är det andra saker också? Det ska bli kul att läsa vad du svarar!
Polly, 9 år.
Svar:
Hej Polly! När ett djur kommer till mig på sjukhus kan det se ut så här: Det kommer in en patient med sin matte eller husse. Ägaren får först berätta hur deras djur är sjukt, eftersom djuret inte kan berätta själv. Sedan undersöker jag djuret. Jag lyssnar med stetoskop på hjärtat och lungorna, och klämmer och känner försiktigt för att se vart djuret har ont eller vad det är som inte är som det ska. Ibland behöver jag ett blodprov eller kissprov för att lista ut om djuret behöver medicin. Ibland får djuret med sig medicin hem, men ibland behövs en operation för att djuret ska bli friskt. Jag opererar vissa dagar och vissa dagar träffar jag och undersöker djur, så det betyder att vi som jobbar som veterinärer turas om att operera och göra andra saker. Varje dag träffar jag både hundar och katter och andra djur med olika problem, så därför är aldrig den ena dagen den andra lik. Det är en av anledningarna att det är så roligt att vara veterinär!

Fråga:
Vilket är ditt favvodjur och vilket djur gillar du minst?
one direction, 8 år.
Svar:
Mitt favoritdjur är nog hund, jag har två egna hundar hemma! Jag tycker ju om alla djur så det är svårt att svara på vilket jag gillar minst. Jag tycker inte så mycket om spindlar - men jag har aldrig träffat en spindel-patient än!

Fråga:
Hej Ida, hur är det att vara veterinär?
Michelle, 8 år år.
Svar:
Hej Michelle! Att vara veterinär kan betyda så mycket! Man kan jobba på djursjukhus med husdjur eller med hästar eller jobba med att åka ut till sjuka djur som till exempel kor, får och hästar, för att behandla dem på gårdarna. Man kan också jobba med mat, att kontrollera att maten vi människor äter är bra. Jag jobbar på ett sjukhus för hundar, katter, kaniner, marsvin och andra husdjur. Varje dag träffar jag både hundar, katter och andra djur med med olika problem, så därför är aldrig den ena dagen den andra lik! Det är en av anledningarna till att det är så roligt att vara veterinär!

Fråga:
Hej Ida! Är det inte jobbigt att vara veterinär ibland?
Tina, 12 år.
Svar:
Hej Tina! Jo, det finns stunder då det är jobbigt att vara veterinär. Till exempel när djuren är väldigt sjuka eller har väldigt ont och det inte finns något jag kan göra för att hjälpa dem. Det är också jobbigt när det är så många djur som är sjuka att man skulle vilja vara på flera ställen samtidigt, hur fort man än jobbar så kan det ibland kännas som att man inte räcker till. Men för det allra mesta är det bara roligt att vara veterinär, att få hjälpa sjuka djur, och att hjälpa djurägarna som kommer in och är väldigt ledsna för att deras djur är sjukt.

Fråga:
Vilken är din favorithundras?
Oskar Andersson, 12 år.
Svar:
Hej Oskar! Det finns så många hundraser jag tycker om, men jag har en Västgötaspets och det är en av mina favorithundraser!

   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy