För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan

 

 

Kompis-Henry

Henry Bronett är expert på många olika saker, han har till exempel jobbat som skådespelare, författare och cirkusdirektör. Henry blev vald till Junis Kompis 2015 för att han är en positiv förebild för barn och deras föräldrar.

Han ser fram emot att få svara på massor av frågor från Junisar från hela Sverige

 

Foto: Daniel Jansson

 
Fråga:
Vem tycker du ska bli nästa Junis Kompis?
Emil, 14 år.
Svar:
Det kan jag inte säga… men jag tänker att Junis-juryn är väldigt kompetent och duktig på att se den person som förstår vad barn behöver och vågar säga det högt!

Fråga:
Om du fick välja vilket yrke du ville, vad skulle du jobba med då?
Nellie, 9 år.
Svar:
Jag skulle nog fortsätta med det jag gör nu. Skriva, berätta och göra utställningar - som nu på Kulturnatten i april, då jag får ställa ut mina texter och bilder på Etnografiska muséet i Stockholm.

Fråga:
Om man vill jobba som författare, hur gör man då? Jag gillar verkligen att skriva men vet inte om jag kan bli författare.
Alvida, 12 år.
Svar:
Man gör som du säkert redan gör: man skriver. Hela tiden, om allt man vill och kommer på att berätta. Man gör det utan att bry sig om ifall någon tycker det är bra eller fel eller roligt - man skriver för att man vill. Sedan när man blivit klar med en berättelse så kan man skicka in den till en tidning eller ett bokförlag. Då tittar de på det man gjort och så säger de antingen, ”Det här var bra, men… (ÅH vad jag tycker illa om det där ordet ”men”!) det passar inte hos oss, så nej tack.” Eller så har man tur och får höra; ”Det här var bra, och… (ÅH vad jag tycker om det där ordet ”och”!), vi vill gärna publicera din berättelse! Så gör i alla fall jag, och jag måste säga att det blir väldigt många ”men…” (usch!), fast ibland får man också ett; ”och” (HURRAA!). Så skriv Alvida, skriv!

Fråga:
Vad gillar du mest på cirkus, alltså typ clowner, hästar eller något annat?
Johanna, 11 år.
Svar:
Jag är ju själv en ”August” (den roliga clownen som brukar ha röd näsa och stora skor), så jag älskar Augustarna mest!

Fråga:
Varför fick du priset Junis Kompis?
Wilma, 10 år.
Svar:
Vet du Wilma, det vet jag inte. Det tycker jag du ska fråga juryn om - men jag tycker det är viktigt att tala om barns rätt, både till att ha roligt och att lyssna på när barn har det svårt. Jag har till exempel skrivit en bok om det som heter ”Olika som Bär”. Den handlar om vuxna som inte förstår sig på barn, eller vuxna som tvärtom förstår barn väldigt bra. Och det är vad barn behöver - närvarande vuxna som lyssnar och förstår… så kanske, vill jag tro att det var lite därför som jag fick den uppmärksamheten från Junis?

Fråga:
Jag älskar att spela teater och undrar om du har några bra tips om man vill bli skådespelare.
Pontus, 10 år.
Svar:
Det bästa om man vill spela teater, är att göra det! Om du har teaterskola i närheten där du bor till exempel. Eller starta en egen teatergrupp! Senare kan man också gå på scenskolor som finns i många delar av Sverige (fast det är inte alltid nödvändigt. Det finns faktiskt skådespelare som är väldigt bra och aldrig gått i en teaterskola!).

Fråga:
Hur kändes det när du blev vald till Junis Kompis?
Henrik, 33 år.
Svar:
Det var nog årets finaste överraskning. Jag blir väldigt rörd över sådan vänlighet och särskilt att få uppmärksamhet från en organisation som Junis, som ser barn och inte har svårt att ta i det som är svårt, men också gör så mycket för att vi ska få ha roligt tillsammans.

Fråga:
Hur gör man om man vill jobba på cirkus?
Felix, 11 år.
Svar:
Det beror kanske på vad man vill göra på en cirkus…men om man vill arbeta som cirkusartist, är det bra att till exempel leta sig till en cirkusskola. De finns ju inte överallt, men man kan också börja i någon av de gymnastik/akrobatik-klubbar som finns i Sverige. Där lär man sig grunder som att stå på händer och slå volter. Det är en bra början och när man blir lite äldre kan man resa till Paris eller Berlin till exempel och gå i en cirkusskola där.

Fråga:
Tycker du att man ska ha vilda djur på cirkus?
Stina, 13 år.
Svar:
Vilda djur tycker jag inte att man ska ha någon annanstans än i sin naturliga miljö om det går (eftersom de är vilda). Dessutom tycker jag att vissa djur är olämpliga att ha i fångenskap, björnar till exempel är inte alls något man ska ha i bur. Tama djur tycker jag däremot gott kan få vara på en cirkus, hästar och hundar till exempel.

   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy