För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan

 

Clown och cirkusartist

Desiree jobbar som cirkusartist och clown. När hon är i Sverige uppträder hon som luftartist i tyg eller som clown på barnkalas, men ibland åker hon iväg ut i världen med en organisation som heter ”Clowner utan gränser”.

Då klär Desiree ut sig till clown och busar och uppträder för barn som inte har det så bra så att de får skratta och må lite bättre. Det kan vara barn på flykt som bor i flyktingläger eller väldigt fattiga och utsatta barn.

 


Foto: Tomas Bildeman 

 
Fråga:
Är det roligast att uppträda för barn eller vuxna?
Lisen, 11 år.
Svar:
Hej Lisen! Jag tycker det är kul att uppträda för både vuxna och barn, men det är nog lite roligare för barn. :) Barn är mer spontana och säger allt möjligt under showerna och det tycker jag är jättekul när man får improvisera, så ibland är föreställningen 20 min och nästa gång 30 min beroende på vad barnen säger under showen.

Fråga:
Vilka olika sorters cirkustrick kan du göra? Kan du flera olika grejer typ både jonglering och akrobatik?
Tim, 14 år.
Svar:
Hej hej Tim! Jag har gått 3 år på cirkusgymnasium och sen 2 år på eftergymnasial cirkusutbildning. Så då har jag hunnit testa på många olika saker. Jag brukar uppträda som luftartist i tyg och ibland trapets. Sen kan jag jonglera med alla möjliga saker, jag uppträder en hel del med parakrobatik och kör även eldshower.

Fråga:
När du är clown och uppträder i andra länder, hur gör du om du inte kan prata deras språk?
Ture, 9 år.
Svar:
Hejsan Ture! Man behöver oftast inte använda ord utan det kan vara ett påhittat språk och läten. Vi jobbar mycket med kroppsspråket och andra ljud och blandar in andra skills som till exempel akrobatik, jonglering, trolleri och musik.

Fråga:
Vad är roligast med att jobba som clown?
Elsa, 7 år.
Svar:
Hej Elsa. Att man får göra alla så glada. Speciellt kul är det när jag varit med "Clowner utan gränser" och uppträtt för barn som bor i flyktingläger och får dem som inte skrattat på flera veckor att skratta. Att få både barn och föräldrar att skratta och må bra tillsammans - det är en underbar känsla.

Fråga:
Finns det något cirkusnummer som du inte kan men som du skulle vilja lära dig?
Kalle, 11 år.
Svar:
Tjena Kalle! Jag skulle vilja lära mig att jonglera med 5 bollar och testa flygande trapets, det ser jättekul ut men samtidigt läskigt. Och en dröm är att kunna stå på en hand.

Fråga:
Hej! Jag vill veta om barn i andra länder brukar skratta åt samma saker som svenska barn gör? Eller skojar man på andra sätt i andra länder?
Love, 12 år.
Svar:
Hej Love! Jag har faktiskt inte märkt någon skillnad alls! Jag har ju varit iväg med "Clowner utan gränser" till Kongo, Rwanda, Libanon och Grekland och alla barn tycker det är lika roligt om man snubblar, går in i en vägg eller gör andra knasiga grejer. Jag gör samma trix för barn i Sverige som för barn i andra länder, den enda skillnaden är att jag pratar mer under showerna i Sverige.

Fråga:
Jag försöker lära mig att jonglera men det är så svårt!!! Tog det lång tid för dig att lära dig det? Kan du jonglera med fler än tre bollar?
Mimmi, 10 år.
Svar:
Hejsan Mimmi! Jag kan jonglera med 4 bollar. Jag minns inte riktigt hur lång tid det tog att lära sig med 3 bollar, men man får inte ge upp. Det tog i alla fall flera dagar för mig. Först får man lära sig bra med 2 bollar och sen gå vidare. Du kan titta på instruktionsfilmer på youtube om du vill få tips på vägen. Lycka till!

Fråga:
Jag tycker att det är fruktansvärt att många barn bor i flyktingläger. När du har mött barn som bor i flyktingläger eller har det svårt på andra sätt, hur har de barnen reagerat när du skojat med dem?
Emma, 15 år.
Svar:
Många av de barnen har aldrig sett något liknande förut och det är helt fantastisk att få se dessa barn glömma bort allt det jobbiga för en stund och bara få skratta och ha det kul tillsammans med oss. Många har ju flytt från krig och haft det jobbigt så det känns extra viktigt för dessa barn och även vuxna att få ta en paus och bara må bra. Alla barnen springer fram till oss på en gång och vi ser vilken skillnad det gör för dem att vi är där, föräldrar kommer fram till oss efteråt och är så glada och berättar att de inte sett deras barn så där lyckliga och glada på väldigt länge. Jag tror att skrattet är läkande för själen och vi ger barnen ett härligt minne för livet.

Fråga:
Det låter så kul att jobba som clown, hur länge har du gjort det? Och hur gör man för att kunna jobba som clown?
Muhammed, 13 år.
Svar:
Hej Muhammed! Jag har uppträtt som cirkusartist i 16 år men som clown de senaste fem åren. En bra början är att gå på teaterskola/kurs så att man känner sig trygg med att prata inför folk och kanske lära sig att vara olika karaktärer. Jag har gått på cirkusskola i 5 år så jag tar en del kunskap av vad jag lärt mig där och använder när jag är clown. Det brukar krävas rätt lite för att små barn ska skratta, typ snubbla eller göra sig "illa" brukar gå hem. En bra början kan vara att träna ihop ett litet nummer och sen kanske uppträda på småsyskons kalas eller liknande.

Fråga:
Vilket är det svåraste cirkustrick du kan göra?
Emmy, 11 år.
Svar:
Hejsan Emmy! Det finns flera svåra trix men bland annat kan jag sluka eld och göra parakrobatik ihop med en annan tjej och stå på händer på hennes axlar.

Fråga:
Hur lär man sig att bli clown?
Adam, 12 år.
Svar:
Hej på dig Adam! Det finns nog en liten clown i oss alla, det gäller bara att våga plocka fram den och lära sig uppträda framför publik. Jag tror att de flesta som jobbar som clowner har gått på teaterskola eller cirkusskola. Om man vill kan man samla några småsyskon eller grannungar och uppträda för dem och testa på hur det är att stå framför andra. Jag brukar blanda klassiska snubbeltrix och annat med mina cirkuskonster jag lärt mig på cirkusskola.

Fråga:
Hej Desiree! Är det kul att vara clown?
Michelle, 8 år år.
Svar:
Hej Michelle! Det är supermegajätteskojigt tycker jag! Att få busa och skoja med barn och få dem att skratta är det bästa som finns. Ett skratt förlänger livet sägs det!

   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy