För barnFör ledareOm ossKontaktPressStartsidan
 
 
 

Tips till dig som vill hjälpa en kompis 

 

Lyssna!  

Finns där och lyssna på vad kompisen säger. Visa att du vill prata om det.

Gör saker tillsammans!

När det är jobbigt hemma kan det vara skönt att bara få ha roligt eller mysigt en stund. Särskilt viktigt kan det vara på lov eller helger, när det inte finns så mycket annat att göra.

Bry dig om din kompis!

Den som känner sig ledsen och ensam behöver veta att det finns någon som bryr sig om en. Att bry sig om någon kan vara att säga något snällt. Om hen inte kommer till skolan en dag kan du kanske ringa eller smsa och fråga hur det är.

Tipsa kompisen!

Berätta för din kompis om de tips som vi ger på den här sidan, eller om olika sajter där man kan få stöd. Kolla på länkarna i listan till höger.

Be om hjälp tillsammans!

Du som är barn har inte ansvar för att lösa alla problem åt din kompis och hens familj. Det finns många vuxna som är bra på att hjälpa barn som har det jobbigt hemma. Men du kan vara ett stöd åt din kompis och kanske följa med första gången hen går till skolans kurator eller pratar med någon annan vuxen. Ni kan också tillsammans besöka en hemsida för att hitta hjälp.

 

Läs också:


 

När någon vuxen i familjen
dricker för mycket


 

Fler tips till dig som lever med en
vuxen som dricker för mycket

 

 

Bilder: freepik.com

 

 

Det här behöver
alla veta!

 Du är inte ensam.

 Du har rätt att må bra.

 Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.

 Du har rätt att få stöd och hjälp.

 Dina föräldrar kan få stöd och hjälp.Bra webbsidor
att läsa mer på

 Bris
www.bris.se

 Koll på soc
www.kollpasoc.se

 Ungdomsmottagningen
på nätet
http://umo.se

 Drugsmart
www.drugsmart.se

 Maskrosbarn
www.maskrosbarn.org

 Trygga Barnen
www.tryggabarnen.orgDet här gör Junis

Junis vill att alla barn som lever med en vuxen som dricker för mycket eller använder andra droger ska känna att det är okej att prata om hur det är hemma. Barnen ska också veta att de inte är ensamma om att ha det så. Därför vill vi prata om att många barn i Sverige växer upp i familjer där någon missbrukar.

I våra föreningar, på läger och festivaler vill vi att barn ska ha roligt, känna gemenskap och känna att alla är lika mycket värda. Inga Junis-ledare dricker alkohol eller använder andra droger och på våra aktiviteter är alla alltid helt nyktra.

Junis vill få alla vuxna att lära sig mer om hur det är att vara barn i en familj där vuxna dricker för mycket. Vi försöker berätta om detta, bland annat i Junis rapport. Vi vill att de som är politiker, lärare, sjuksköterskor, poliser, socialsekreterare och så vidare ska bli ännu bättre på att se till att barn får stöd när det är jobbigt


 
 
   
  Junis är barnens organisation. Vi finns i hela landet och ger möjlighet till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare.

Junis står på barnens sida. Vi arbetar för att skapa opinion och påverka beslutsfattare – både i Sverige och internationellt – för barns rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö. All vår verksamhet vilar på grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.


Junis på Facebook  Junis på Twitter  Junis på Instagram 
  Om Junis
Att vara ledare
Junis rapport
Junis shop
Trycksaker
Lediga tjänster

Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM


Junis Integritetspolicy